13. aug, 2018

Immatrikulering – et ords historie

Det er en lang vei mellom en ølbryggende
dronning og modergud og en spent, forventningsfull student.

Ord har fascinerende historier. Se bare på denne:

Om lag 2500 år før Kristus levde det en ølbrygger i Mesopotamia. Hun het Kubaba, og hadde trolig navnet sitt fra Humbaba; vokter av skogen ifølge Gilgameshlegenden, verdens eldste nedskrevne myte fra omtrent på samme tid. Vi kjenner lite til Kubabas historie - hvordan hun levde og ble dronning - og lite om hvordan hun regjerte. Men ifølge kongelisten skal hun har regjert i 100 år (!) og er en av ytterst få kvinnelige herskere i irakisk historie.

På en eller annen måte ble Kubaba guddommeliggjort. Helligdommer til hennes ære spredte seg over Lilleasia og blandet seg med forestillingene om Kybele, en utgammel anatolisk modergudinne (se bildet: matar kubileya). Tusenvis av år senere fikk moderguden et tempel i Athen, Metroon, som for øvrig også fungerte som statsarkiv.

I Roma ble hun kjent som Magna Mater, store mor. Ordet matrix er dannet av stammen mater (mor), og matricula er en avledet form. På norsk er matrikkel et offentlig register, særlig knyttet til eiendomsforhold. Immatrikulering betyr simpelthen å innføre noe i en slik matrikkel. Og i vårt tilfelle – opptaket av studenter til universitet eller høyskole.

Det er en lang vei mellom en ølbryggende dronning og modergud og en spent, forventningsfull student. Likevel har det altså sammenheng. Og det er noe besnærende over hvordan alt henger sammen med alt; hvordan man kan finne uventede forbindelseslinjer og assosiasjoner i ordenes historie. Immatrikulering sneier altså innom både Mesopotamia - sivilisasjonens vugge, Gilgamesh – verdens eldste skrift, en unik og tidlig kvinnelig hersker, et tempel og statsarkiv i oldtidens Athen, før det lander i eiendomsbransjen. Og til slutt et ord som markerer oppstart på et studiesemester.

Forfatteren Sigurd Hoel mente ordet var en naturkraft. Dikteren Tor Jonsson sa: «Eit ord er eit under.» Ordspråkene i Bibelen mener at «som epler av gull i et smykke av sølv er ord som blir talt i rette tid.» Det er i hvert fall mange ord som er fulle av historier og muligheter.

Slik som immatrikulering: Et ord med tjukk historie. Og et ord som åpner nye muligheter.

Studentprest Håkon